«

»

Flessescheepjes op de Buffel

Terug van weggeweest: flessescheepjes en andere geduldflessen. In 2005 is Welkom aan Boord, de Nederlandse vereniging van Flessescheepjesbouwers en –verzamelaars voor hun jaarlijkse bijeenkomst al eens in Hellevoetsluis aangemonsterd geweest, Dit jaar doen zij dat op het ramtorenschip Buffel.

Het vervaardigen van flessescheepjes is een eeuwenoude zeemanshobby, die jong en oud nog steeds boeit. Maar het zijn niet altijd schepen die model hebben gestaan om in miniatuur te fles gelaten te worden. Voorlopers van de flessescheepjes zijn flessen met een crucifix, een altaar, een mijntafereel of een oud dagelijks gebruiksvoorwerp (bv een garenhaspel). Het oudste schip-in-een-fles dateert van 1784 en de oudste ingerichte fles, een mijntafereel, van oktober 1719.

Maar… hoe komt zo’n scheepje toch in de fles? Als u daarin geïnteresseerd bent, kunt u op zaterdag 21 september, van 14:00 – 17:00 uur met speciale entreeprijs van € 2,50 p.p. komen kijken.


Er is een filmpje te zien en de leden van Welkom aan Boord nemen van alles mee om bezoekers te laten zien en er over te vertellen. In ieder geval veel flessescheepjes.