«

»

Kijkje in de Vesting voorlopig uitgesteld

Corona….. probeer dat woord maar eens te ontwijken in deze tijd. De kranten, het nieuws, de gesprekken op straat; het houdt iedereen bezig. Eigenlijk zijn we wel toe aan een beetje ontspanning, een leuk uitje, of een bezoekje aan een museum. Gewoon om even niet aan de nare situatie van de laatste weken te denken.

Vorig jaar werd er voor het eerst een bijzondere manier van een museumbezoek aangeboden. Speciaal voor mensen met dementie, en mensen die het moeilijk vinden om in een drukke omgeving te zijn, werd het Kijkje in de Vesting opgezet. Mensen brachten een bezoek aan het Brandweermuseum, Stadsmuseum, Lichtschip Noord Hinder, en Ramtorenschip Buffel voor een aangepaste rondleiding. De gasten kregen alle gelegenheid om langer bij een voorwerp of thema stil te staan. Daarbij zijn eigen verhalen en herinneringen belangrijker dan de feiten en jaartallen van het museumstuk.

De gasten die in de musea werden ontvangen, hebben er heel erg van genoten. Bij mensen met dementie kwamen herinneringen boven bij het zien van de brandweerauto, of het uniform van de matroos. In het Stadsmuseum werd ademloos geluisterd naar het verhaal over “de was doen in 1920”. Elke rondleiding werd afgesloten met een gezellig kopje koffie. Daarbij kwamen de gesprekken goed op gang, en liep de rondleiding vaak enorm uit.

De vrijwilligers van de musea zagen het belang van deze Kijkje in de Vesting rondleidingen. Ondanks de lage opkomst wilden de musea voor dit jaar toch weer een nieuw programma voor Kijkje in de Vesting opzetten. De nieuwe data werden afgesproken, en het ontwerp voor de folder lag klaar om naar de drukker te sturen. De musea in Brielle en Westvoorne zagen ook het belang van deze speciale rondleidingen. Zij gingen met elkaar in gesprek om dit jaar de bijzondere rondleidingen aan te bieden.

Maar toen brak het coronavirus uit, en gooide alle voorbereidingen in de war. Dat is heel zuur voor iedereen die al weken thuis zit. Juist nu zou een bezoekje aan een museum een zeer welkom uitje zijn. Helaas. Ook al mogen de musea nu langzamerhand hun deuren weer openen, een bezoekje voor mensen met dementie, en voor mensen die het lastig vinden om in een drukke omgeving te zijn, zit er voorlopig nog niet in.

Zodra zij er klaar voor zijn, zullen er ook weer Kijkje in de Vesting bezoeken aangeboden worden door de genoemde musea. Als het zover is, gaan de musea dat natuurlijk van de daken schreeuwen! In kranten, op websites, via Facebook, en in nieuwsbrieven zullen de data bekend worden gemaakt. De musea zullen een extra grote stapel folders laten drukken, zodat deze op heel veel plekken uitgedeeld kunnen worden.

We kunnen alleen maar hopen dat corona ons niet te lang meer in de weg zit. Tot die tijd: blijf gezond! Pas goed op uzelf!

Met vriendelijke groet,
Namens Ramtorenschip Buffel

Carin Ottevanger