«

»

Buffel vrijwilligers werken aan tijdelijke bescherming van het bovendek

Vrijwilligers zijn gestart met het aanbrengen van een tijdelijke bescherming van het achterdek van de Buffel. Uiteindelijk moet het hele bovendek van de Buffel beschermd worden door een overkapping waarvan de ontwerpplannen reeds zijn  gemaakt  (zie figuur hieronder).

De fondsenwerving voor dit project is gestart maar vergt meer tijd dan oorspronkelijk verwacht, bovendien zorgen de economische effecten van de Covid-19 pandemie er voor dat het verkrijgen van de nodige financiële middelen een stuk lastiger is geworden.

Om verdere lekkage van het dek, gedurende de winterperiode en daarmee de ongewenste effecten op het interieur te stoppen is besloten om een tijdelijke voorziening aan te brengen. Bovendien wil de onderhoudsploeg de wintermaanden benutten om restauraties aan de betimmering uit te voeren. Dit zijn betimmeringsdelen die in de loop van de jaren zijn aangetast door lekkages.

 

De tijdelijke voorziening bestaat uit een houten dek voorzien van een waterdichte rubberen antislip laag die ca. 10 cm boven het bestaande teakhouten dek wordt aangebracht. Hierdoor is ventilatie tussen bestaande dek en tijdelijke voorziening gewaarborgd, dit om rot van het bestaande dek te voorkomen.

Bijkomend voordeel is de te verwachte extra isolerende werking van deze dek constructie die de stookkosten en daarmee gepaarde gaande uitstoot vermoedelijk zullen beperken tijdens het stookseizoen.

   

De constructie is in eigen beheer (onderhoudsploeg) ontworpen en wordt ook door deze Buffel vrijwilligers uitgevoerd. De werkzaamheden zijn voortvarend aangepakt en vorderen gestaag onder het moto “niet lummelen maar poetsen”. De verwachting is dan ook dat alles klaar zal zijn tegen dat het “regenseizoen losbarst”

De tijdelijke constructie heeft een minimale levensduur van 2 a 3 jaar, dit moet voldoende zijn om de periode te overbruggen naar een permanente overkapping op ons mooie 152 jaar oude schip (Nederlands cultureel maritiem erfgoed).

 

Foto’s: M. van Eden