Beleef het museumschip Buffel op een heel speciale manier

Gedurende het gehele jaar (tijdens reguliere openingstijden) is de expositie (hout) beeldsnijden te zien aan boord van museumschip Buffel. Op maandagen worden er bovendien workshops beeldsnijden gegeven.

Voor aanmeldingen stuur een berichtje naar: info@debuffel.nl


 

Belevingsprogramma op de Buffel: Ketelbinkie –Kruitloper

Beleef het marineschip BUFFEL op een heel speciale manier via: Ketelbinkie – Kruitloper Wat: Een spannend belevingsactiviteitenprogramma. Waar: Aan boord van het 19e eeuwse ijzeren marineschip BUFFEL. Locatie: Koningskade 2, in de vesting van Hellevoetsluis. Doel: Ontspanning door inspanning als leerling aan boord. Voor: Mensen van alle leeftijden vanaf 8 jaar tot .... Begeleiding: Door enthousiaste BUFFEL vrijwilligers. Tijdsduur: 2 uur. Ruim vooraf reserveren is verplicht. Informatie https://debuffel.nl/arrangementen/belevingsprogramma-ketelbinkiekruitloper/ , boeken via ticket-onlinebutton op website. Telefonische info : 06-30494685. Prijs: € 4.00 per deelnemer als toeslag op de museum entreeprijs. N.B.: Deelnemers moeten trappen lopen tussen de dekken; alleen het bovendek is rolstoel vriendelijk.
Introductie Het eerste ijzeren Nederlandse marineschip, BUFFEL, kwam in 1868 van de bouwwerf in Glasgow, Schotland. Het oorspronkelijk met stoom aangedreven schip ligt nu in de haven van Hellevoetsluis, binnen de historische vesting. Het Ketelbinkie – Kruitloper belevingsactiviteitenprogramma is één van de mogelijke toevoegingen bij een bezoek; er zijn in overleg veel mogelijkheden. Het programma speelt zich af in 1868, toen de nieuwe BUFFEL bemanning nodig had. Ketelbinkie – Kruitloper deelnemers (vanaf 8 jaar oud) zijn leerlingen aan boord. Hun ervaringen van de speciale activiteiten zijn toch ook in de 21e eeuw nog steeds relevant. Belevingsactivitieiten gericht op ontdekken, doen, en ervaren Tijdens dit programma zullen de aspirant Ketelbinkies en Kruitlopers in kleine groepen (bakken) een serie korte activiteiten uitvoeren onder begeleiding. Deze zijn gericht op het stimuleren van zelf doen (als team), ervaren en ontdekken. Iedere activiteit wordt begeleid door een ervaren BUFFEL vrijwilliger. Iedere deelnemer neemt, bij voldoende resultaat, als herinnering een folder mee met: De werkbladen van de uitgevoerde activiteiten en een Getuigschrift getekend door de Commandant.
Beschikbaarheid en inschrijvingen Deelneming aan het Ketelbinkie – Kruitloper programma aan boord van de BUFFEL is mogelijk onder alle weersomstandigheden. Bij slecht weer wordt het gehele programma benedendeks gehouden. Dit speciale programma is beschikbaar op maar enkele dagen per week; zie de website www.debuffel.nl. Elk programma begint stipt op tijd. Vooraf inschrijving voor dit speciale en exclusieve programma is verplicht. Reserveer via de ticket-onlinebutton op www.debuffel.nl U betaalt vooraf. De toeslag voor deelneming aan het Ketelbinkie – Kruitloper programma is maar € 4.00 per deelnemer bovenop de toegangsprijs. Er is geen toeslag voor meereizende begeleiders die niet met het programma meedoen; zij betalen alleen het entreetarief. Boeken is uiterlijk mogelijk tot de dag ervoor 18.00 uur. Doe mee voor een historische maritieme ervaring!
Verder informatie Koffie, thee, frisdranken en soms enkele lichte versnaperingen zijn (tegen betaling) aan boord van de BUFFEL beschikbaar. Andere, meer uitgebreide arrangementen zijn ook in overleg mogelijk. Er is gratis parkeren in de buurt. Stichting Ramtorenschip Buffel Koningskade 2 3321 CC Hellevoetsluis De BUFFEL staat middenin een maritieme omgeving Drie andere attracties staan binnen korte loopafstand van de BUFFEL:  Droogdok JAN BLANKEN ( Fortresse Holland)Dit 18e eeuwse droogdok is nog steeds in gebruik.  Lichtschip NOORDHINDER Dit laatste Nederlandse lichtschip heeft schepen op de Noordzee van 1963 tot 1994 geleid.  Mijnenveger BERNISSE Dit bijzondere, houten marineschip, gebouwd in 1953, behoort tot de vloot van Varend Erfgoed van de Koninklijk Marine.  WWM, WDF 2022 06 10

 


 

Boek presentatie “Nergens thuis tussen Goeree en de Oost”

Boek presentatie “Nergens thuis tussen Goeree en de Oost” Op dinsdag 10 mei heeft geschiedkundige en schrijver Anthonie Heidinga zijn boek “Nergens thuis tussen Goeree en de Oost” aan boord van museumschip Buffel, onder belangstelling van een groot aantal genodigden gepresenteerd. Dit boek beschrijft op een indringende wijze het leven van zijn oudoom, zeeofficier Adriaan Goekoop (1871 – 1912), telg uit een Goerees herenboerengeslacht. Het boek is geschreven op basis van een groot aantal levendig geschreven brieven aan zijn familie in Goedereede over zijn belevenissen, soms vreemde, mooie verhalen maar ook vaak over de gruwelijke wereld waarin hij verzeild raakte. Behalve de vele brieven heeft Goekoop tal van foto’s nagelaten die zijn tochten vooral in Nederlands-Indië prachtig illustreren. Dit boek geeft dan ook een uniek en historisch inzicht van de koloniale geschiedenis van Indië, gezien door de ogen van een zeeofficier. Het boek is uitgeven door uitgeverij Verloren b.v. in Hilversum (isbn: 978 90 8704 9461)


 

Museum registratie Stichting Ramtorenschip Buffel


 

Beeldsnijden Buffel in Groot Hellevoet

Bron: Groot Hellevoet 16-2-2022


 

Workshop beeldsnijden


 

Expositie “De Buffel en 400 jaar haven Hellevoetsluis”

 

Wij zijn: Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis!

Wij zijn: Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis!

Stichting Droogdok Jan Blanken, Stichting Ramtorenschip Buffel en Stichting Stadsmuseum Hellevoetsluis hebben de handen ineengeslagen bij de ontwikkeling van Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis.

Samen maken wij ons hard om het gebied rondom het droogdok en de museumhaven om te vormen tot een museaal themapark voor jong en oud!

Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis

In Museumloods De IJzeren Eeuw en aan boord van Ramtorenschip Buffel wordt gewerkt aan het verhaal van marinestad Hellevoetsluis.

De bestaande loods, grenzend aan het droogdok, gaat plaats bieden aan de kernpresentatie van Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis.

Hier vindt u vanaf medio 2022 een boeiende expositie over en totaalbeleving van de functie van Hellevoetsluis als dé nationale marinehaven gedurende de 19e eeuw op één plek.

Beleef de 19de eeuw!

  • Hoe functioneerde de maritieme haven?
  • Welke mensen waren er werkzaam en wat waren hun functies?
  • Welke technische innovaties werden er toegepast?
  • Wat waren de voordelen en welke problemen bracht implementatie (van bijvoorbeeld de stoommachine) met zich mee?
  • Wat betekende de innovaties voor de verschillende beroepen en hoe werden mensen opgeleid?
  • Wat was de impact van de haven op de geografische en sociale ontwikkeling van Hellevoetsluis?
  • Met behulp van audio, licht en projectie in combinatie met een aantal hands-on-interactives beleef je het leven in de 19de eeuw zelf.

Tot ziens bij Fortresse Holland- Marinekwartier Hellevoetsluis!


 

Buffel neemt ‘Guide ID Podcatchers’ in gebruik

Afbeelding: Guide-ID.com

Het bestuur en vrijwilligers zijn bijzonder blij dat vanaf 1 juli, wij weer bezoekers mogen verwelkomen.  Bezoekers kunnen nu nog een betere beleving van de Buffel ondergaan door het gebruik van de “Guide ID Podcatchers”. Dit is een handig audio apparaat dat achtergrond informatie verstrekt in, naar keuze 4 talen (NL, E,  D, en F). De “Guide ID Podcatcher” is eenvoudig te bedienen en heeft maar drie knoppen. Door de “Guide ID Podcatcher” op verschillende infrarood sensoren te richten is specifieke informatie, per onderwerp en in de gewenste taal te beluisteren.

 

De “Guide ID Podcatcher” wordt uitgereikt en ingenomen bij de kassa en is nu alleen nog te gebruiken voor de tentoonstelling “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940-1945”. (Deze tentoonstelling geeft een interessante inkijk in de vaak dramatische omstandigheden waaronder marine logementschepen en bemanningen zich bevonden in deze donkere jaren).

In de nabije toekomst zal de “Guide ID Podcatcher” een volledig achtergrond verhaal weergeven van Ramtorenschip Buffel en haar ruim 150 jarige geschiedenis. Deze audio informatie zal opgedeeld worden naar onderwerp en locatie aan boord van de Buffel.  Dus de ideale E-tour guide voor een optimale beleving!

Foto: E. Wijbrands

Foto: E. Wijbrands

 

 

 

 

 

 


 

Buffel in de steigers

Foto E. Wijbrands

Foto E. Wijbrands

 

 

 

Steigerbouwer “Veldhoven” is gestart met de 18 meter hoge masten van de Buffel in de steigers te zetten. Deze steigers zijn nodig om masten en stalen verstaging van de Buffel op een veilige manier te schilderen en conserveren zodat deze er weer jaren tegen kunnen. De werkzaamheden moeten afgerond zijn voor de werkzaamheden aan de overkapping van het bovendek een aanvang neemt. De overkapping heeft als doel het teakhouten dek tegen weersinvloeden te beschermen en het bovendek beter geschikt te maken voor toekomstige museale activiteiten. De overkapping zal een historisch verantwoorde uitstraling hebben zoals in de 19e eeuw, toen de Buffel vele jaren als opleiding- en logementschip in Hellevoetsluis afgemeerd lag . Zodra de financiële middelen beschikbaar zijn zal met de bouw begonnen worden. Hiervoor heeft het bestuur van de “Stichting Ramtorenschip Buffel” een omvangrijk fondsenwerving-programma opgestart.