Buffel neemt ‘Guide ID Podcatchers’ in gebruik

Afbeelding: Guide-ID.com

Het bestuur en vrijwilligers zijn bijzonder blij dat vanaf 1 juli, wij weer bezoekers mogen verwelkomen.  Bezoekers kunnen nu nog een betere beleving van de Buffel ondergaan door het gebruik van de “Guide ID Podcatchers”. Dit is een handig audio apparaat dat achtergrond informatie verstrekt in, naar keuze 4 talen (NL, E,  D, en F). De “Guide ID Podcatcher” is eenvoudig te bedienen en heeft maar drie knoppen. Door de “Guide ID Podcatcher” op verschillende infrarood sensoren te richten is specifieke informatie, per onderwerp en in de gewenste taal te beluisteren.

 

De “Guide ID Podcatcher” wordt uitgereikt en ingenomen bij de kassa en is nu alleen nog te gebruiken voor de tentoonstelling “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940-1945”. (Deze tentoonstelling geeft een interessante inkijk in de vaak dramatische omstandigheden waaronder marine logementschepen en bemanningen zich bevonden in deze donkere jaren).

In de nabije toekomst zal de “Guide ID Podcatcher” een volledig achtergrond verhaal weergeven van Ramtorenschip Buffel en haar ruim 150 jarige geschiedenis. Deze audio informatie zal opgedeeld worden naar onderwerp en locatie aan boord van de Buffel.  Dus de ideale E-tour guide voor een optimale beleving!

Foto: E. Wijbrands

Foto: E. Wijbrands

 

 

 

 

 

 


 

Buffel weer open voor publiek

Foto: M. van Eden

Het bestuur en vrijwilligers zijn bijzonder blij dat vanaf 1 juli, aan boord van ramtorenschip Buffel weer bezoekers kunnen verwelkomen, zij het wel met inachtneming van de corona regels zoals door de overheid (RIVM) zijn opgesteld.

Om een veilige omgeving voor bezoeker en vrijwilligers te kunnen waarborgen zijn er voorschriften opgesteld zo als onderlinge afstand houden en een maximaal aantal bezoekers aan boord en per dek. Ook zijn er duidelijke routes aangegeven en gelden er hygiëne voorschriften. Al deze voorschriften en maatregelen zijn vastgelegd in een protocol. Deze informatie is te vinden op de website www.debuffel.nl en op het informatiebord naast de toegang tot de Buffel en bij de kassa. Bezoekers dienen zich van te voren aan te melden via reservering nr. 06-82764657.

In het kader van 75 jaar bevrijding zal ook de tentoonstelling “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940-1945” te zien zijn, deze geeft een interessante inkijk in de vaak dramatische omstandigheden waaronder deze schepen en bemanningen zich bevonden.


 

Buffel in de steigers

Foto E. Wijbrands

Foto E. Wijbrands

 

 

 

Steigerbouwer “Veldhoven” is gestart met de 18 meter hoge masten van de Buffel in de steigers te zetten. Deze steigers zijn nodig om masten en stalen verstaging van de Buffel op een veilige manier te schilderen en conserveren zodat deze er weer jaren tegen kunnen. De werkzaamheden moeten afgerond zijn voor de werkzaamheden aan de overkapping van het bovendek een aanvang neemt. De overkapping heeft als doel het teakhouten dek tegen weersinvloeden te beschermen en het bovendek beter geschikt te maken voor toekomstige museale activiteiten. De overkapping zal een historisch verantwoorde uitstraling hebben zoals in de 19e eeuw, toen de Buffel vele jaren als opleiding- en logementschip in Hellevoetsluis afgemeerd lag . Zodra de financiële middelen beschikbaar zijn zal met de bouw begonnen worden. Hiervoor heeft het bestuur van de “Stichting Ramtorenschip Buffel” een omvangrijk fondsenwerving-programma opgestart.


 

Ramtorenschip Buffel is geregistreerd als Varend Erfgoed

Foto E. Wijbrands

Foto E. Wijbrands

 

 

 

 

 

 

 

De Buffel, die sinds jaren in de mooie vestinghaven van Hellevoetsluis ligt, heeft de ambitie om als erkend museum binnen het Museumkwartier Hellevoetsluis de toekomst in te gaan.

Om dit doel te bereiken zijn de eerste stappen gezet, met het verkrijgen van de culturele ANBI status en de erkenning als Varend erfgoed door Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) onder nr. 4072.

Het bestuur en vrijwilligers hopen en verwachten dat de Buffel ook de erkenning als Cultureel Maritiem Erfgoed zal krijgen.

Het ruim 150 jaar oude en unieke Museumschip Buffel vertelt het verhaal over de periode als varend oorlogschip (1868 – 1896) maar niet in het minst de periode als opleidings- en logementschip (1896 – 1974).  Binnenkort opent het museumschip de nieuwe tentoonstelling “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940-1945” en  geeft een interessante inkijk in de vaak dramatische omstandigheden waaronder deze schepen en bemanningen zich bevonden. Meer informatie is te vinden op www.debuffel.nl 


 

Regionale samenwerking, een initiatief van de Buffel

Medio juni 2020 start naast het project Fortresse Holland Marinekwartier Hellevoetsluis, zie hiervoor de andere rubriek op onze website, ook het regionale project “Vestingeiland Holland.” ( www.vestingeilandholland.nl )

De Buffel, geheel geëxploiteerd door vrijwilligers, is voor een gezonde exploitatie afhankelijk van toeristen vanuit binnen- en buitenland. Daarom is de stichting lid van de ondernemersvereniging TOP Voorne-Putten en maakt gebruik van de diensten van de marketingorganisatie OP Voorne-Putten.

Alleen lid zijn en gebruik maken van die organisaties is geen garantie voor voldoende belangstelling van toeristen. Daarnaast is effectieve SAMENWERKING van commerciële en niet commerciële organisaties met name op Voorne-Putten noodzakelijk.

Met dat doel zijn er door het bestuur van de Buffel in de afgelopen jaren al verschillende initiatieven ontwikkeld. Deze initiatieven waren tot op heden vooral gericht op het samenwerken op lokaal niveau. (www.museumkwartierhellevoetsluis.nl) Middels het project “Vestingeiland Holland” worden de marketing en PR activiteiten nu ook gericht op regionaal niveau.

Bent u in ons project geïnteresseerd dan willen wij graag, uiteraard vrijblijvend, met u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken. U kunt daarvoor het contactformulier op de website www.vestingeilandholland.nl invullen of bellen naar 0181-841465 (op werkdagen) en vragen naar Tom Wensink of Kees Guldemond.


 

Fondsenwerving overkapping op stoom

Na veel voorbereidend werk en onder leiding van een professionele fondsenwerver zijn inmiddels de eerste aanvragen ingediend bij gerenommeerde fondsen. Het bestuur hoopt op een goede afloop om de benodigde gelden binnen te krijgen zodat er snel een start kan gemaakt worden met de voorbereidende werkzaamheden.

Kijkje in de Vesting voorlopig uitgesteld

Corona….. probeer dat woord maar eens te ontwijken in deze tijd. De kranten, het nieuws, de gesprekken op straat; het houdt iedereen bezig. Eigenlijk zijn we wel toe aan een beetje ontspanning, een leuk uitje, of een bezoekje aan een museum. Gewoon om even niet aan de nare situatie van de laatste weken te denken.

Vorig jaar werd er voor het eerst een bijzondere manier van een museumbezoek aangeboden. Speciaal voor mensen met dementie, en mensen die het moeilijk vinden om in een drukke omgeving te zijn, werd het Kijkje in de Vesting opgezet. Mensen brachten een bezoek aan het Brandweermuseum, Stadsmuseum, Lichtschip Noord Hinder, en Ramtorenschip Buffel voor een aangepaste rondleiding. De gasten kregen alle gelegenheid om langer bij een voorwerp of thema stil te staan. Daarbij zijn eigen verhalen en herinneringen belangrijker dan de feiten en jaartallen van het museumstuk.

De gasten die in de musea werden ontvangen, hebben er heel erg van genoten. Bij mensen met dementie kwamen herinneringen boven bij het zien van de brandweerauto, of het uniform van de matroos. In het Stadsmuseum werd ademloos geluisterd naar het verhaal over “de was doen in 1920”. Elke rondleiding werd afgesloten met een gezellig kopje koffie. Daarbij kwamen de gesprekken goed op gang, en liep de rondleiding vaak enorm uit.

De vrijwilligers van de musea zagen het belang van deze Kijkje in de Vesting rondleidingen. Ondanks de lage opkomst wilden de musea voor dit jaar toch weer een nieuw programma voor Kijkje in de Vesting opzetten. De nieuwe data werden afgesproken, en het ontwerp voor de folder lag klaar om naar de drukker te sturen. De musea in Brielle en Westvoorne zagen ook het belang van deze speciale rondleidingen. Zij gingen met elkaar in gesprek om dit jaar de bijzondere rondleidingen aan te bieden.

Maar toen brak het coronavirus uit, en gooide alle voorbereidingen in de war. Dat is heel zuur voor iedereen die al weken thuis zit. Juist nu zou een bezoekje aan een museum een zeer welkom uitje zijn. Helaas. Ook al mogen de musea nu langzamerhand hun deuren weer openen, een bezoekje voor mensen met dementie, en voor mensen die het lastig vinden om in een drukke omgeving te zijn, zit er voorlopig nog niet in.

Zodra zij er klaar voor zijn, zullen er ook weer Kijkje in de Vesting bezoeken aangeboden worden door de genoemde musea. Als het zover is, gaan de musea dat natuurlijk van de daken schreeuwen! In kranten, op websites, via Facebook, en in nieuwsbrieven zullen de data bekend worden gemaakt. De musea zullen een extra grote stapel folders laten drukken, zodat deze op heel veel plekken uitgedeeld kunnen worden.

We kunnen alleen maar hopen dat corona ons niet te lang meer in de weg zit. Tot die tijd: blijf gezond! Pas goed op uzelf!

Met vriendelijke groet,
Namens Ramtorenschip Buffel

Carin Ottevanger

Expositie “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940 – 1945”

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is op de Buffel de expositie “Marine logementschepen in de oorlogsjaren 1940 – 1945” ingericht. De expositie schetst de historische achtergrond van de verschillende schepen en toont de situatie van de logementschepen rond de inval van de Duitsers in Nederland (1940) en de Japanners in Nederlands-Indië (1942).
De expositie (gepland van 1 mei t/m 31 december 2020) is een onderdeel van de Buffel collectie en zal bestaan uit fotomateriaal aangevuld met (audio) achtergrondinformatie.

NIEUW OP DE BUFFEL

Jeuken je handen om creatief bezig te zijn? Daarvoor kun je binnenkort op de Buffel terecht.
In vroeger tijd waren houtversieringen heel belangrijk. Schepen hadden een imposant boegbeeld of een imposante spiegel. Houten beelden en beeltenissen waren jarenlang een belangrijk status symbool. Ook de Buffel heeft nog houtsnijwerk aan de boeg en het achterschip. Ook binnen het schip is nog het een en ander te vinden.
Het is een oud ( maritimiem )vakmanschap. Daarom past het binnen de geschiedenis van de Buffel.
Omdat wij op de Buffel meer “doedingen”willen gaan doen leek het ons, vrijwilligers, een leuk idee om dat in de museumwerkplaats van het schip mogelijk te maken. Inmiddels hebben we een bescheiden werkplaats ingericht waar inmiddels enkele “beeldsnijders” bijna iedere maandag aan het werk zijn.
Het plan is ,bij voldoende belangstelling, binnenkort cursussen en demonstraties te organiseren. Heb je daarvoor belangstelling ?? Stuur dan een mailtje naar info@debuffel.nl.
Het is een uitdagende en creatieve bezigheid waar veel plezier aan is te beleven. Dus om een langverhaal kort te maken stuur even een mailtje of bel ons even om je gegevens achter te laten zodat er contact met je opgenomen kan worden om een en ander te vertellen en uit te leggen. info@debuffel.nl
Wij zijn op werkdagen bereikbaar via het Museumkwartier Hellevoetsluis, telefoon 0181- 841465
Er is ook een facebookpagina ingericht waarop je in de komende tijd actuele informatie kunt vinden. Zoek even op: www.facebook.com/buffel.beeldsnijders.1
Of je nu kleine reparaties in huis verricht of een houten lepel of een ruimteschip maakt, bij houtsnijden draait het om geduld, gereedschappen en timing.
Op het Museumschip kun je binnenkort terecht

        

Piraten avontuur op de Buffel

Cody heeft afgelopen zaterdag zijn verjaardag gevierd op de Buffel. Samen met zijn vriendjes heeft hij spannende piraten-avonturen beleefd. Er was goed overleg bij het schatzoeken. Bij het enteren van een ander schip moesten ze heel erg oppassen voor de inktvis en de haaien!

Ze hielden aan de heldhaftige oversteek maar een paar (geschminkte) littekens over. Die laten ze met trots zien op de groepsfoto.

Oudere berichten «